Een manier om (groot) in te kopen in een bepaalde munt is de zogenaamde DCA techniek. DCA staat voor Dollar Cost Averaging. Dat houdt in dat je gedurende een periode steeds voor hetzelfde bedrag een stukje van bijvoorbeeld de Bitcoin koopt. Hierdoor beperk je het marktrisico in een zeer volatiele markt. Maar hoe kunnen we dit goed gebruiken in de cryptocurrency markt?technische analyse dollar cost averaging

Hoe gebruik ik dollar cost averaging in de crypto?

Wanneer je de standaard manier van DCA gebruikt binnen de crypto, kan het heel goed zijn dat je rendement niet geweldig is. Waarom? De standaard DCA “regeltjes” houden in dat je binnen een bepaalde tijd elke keer een klein stukje van je totaal beoogde inkoop bedrag inlegt. Dus stel we hebben $10.000, dan kunnen we bijvoorbeeld 10 weken lang elke week $1000 inkopen. Hiermee vang je eventuele prijsdalingen op waardoor je gemiddelde inkoopwaarde daalt. Maar, het kan ook zijn dat de prijs stijgt in die 10 weken waardoor je gemiddelde inkoopwaarde juist hoger wordt. Dus zal je rendement ook een stuk lager worden. Je had immers meer kunnen kopen op de lagere prijs. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat je veel minder marktrisico hebt.

Er zijn allerlei verschillende manieren van inleggen waardoor je meer rendement kan behalen. Bijvoorbeeld iets meer inleggen wanneer de prijs lager is dan de eerste inleg of gemiddelde inleg en juist minder wanneer de prijs hoger is. Ook kan je elke week meer inleggen en met inleg percentages werken of juist elke week minder. Het is maar net waar je zelf het best mee kan werken.

Nu dit wat duidelijker is hoe het werkt, kan ik je ook gelijk vertellen dat ik het niet op deze manier gebruik!

 

Luisteren naar je indicatoren

Ten eerste heb ik pas interesse in een munt wanneer mijn indicators aangeven dat de prijs laag is en er een mogelijke reversal komt en de prijs gaat stijgen. Ik probeer dus altijd de bottom van dat moment te kopen. Om vervolgens daarna hoger te verkopen, zoals iedereen het natuurlijk zou willen. Nu is het lang niet altijd mogelijk om zomaar even de bottom te kopen zonder dat de prijs nog verder doorzakt. En daar komt dan het stukje DCA in werking.

Stel dat we een mogelijke bottom zien op een munt welke op dit moment 150 Satoshi waard is. Wat ik dan doe is nooit vol erop in gaan, ik koop een stukje in, met in mijn gedachte het idee dat ik eventueel lager in kan kopen. Als de prijs dan zoals verwacht stijgt heb ik een mooie winst en stap ik er weer uit. Prima. Ja, ik had meer kunnen hebben als ik gelijk all in ging, maar dan is het risico veel en vele malen groter. Mocht de prijs nu dalen in plaats van stijgen, dan is het interessant om wat in te kopen. Meestal probeer ik dan dezelfde hoeveelheid te kopen om de gemiddelde inkoopwaarde goed omlaag te halen.

Marktrisico beperken

Op die manier kun je een hele goede inkoopwaarde rond de bottom krijgen en beperk je marktrisico. Wel is het heel erg goed om te kijken of je indicators inderdaad aangeven dat het een goede plek is om te kopen. En vooral dat ze blijven aangeven dat het een goede plek is. Let erg goed op dat de munt interessant blijft om te kopen. Ga niet zomaar op willekeurige plekken inkopen en blijven inkopen. Hiermee ga je namelijk zitten DCA’en in een vallende munt waardoor je met een veel grotere inleg uiteindelijk kan verliezen. Let altijd goed op je indicators en blijf ze in de gaten houden tijdens het goedkoper inkopen. Wanneer je dat doet, kun je goede prijzen krijgen en daardoor ook beter rendement

bron: http://www.blockchainstories.com

www.miljonairmeteengewonebaan.nl